Tüp Bebek Tedavisi (IVF)

İlk olarak uygulanan geleneksel tedavilere rağmen kısırlık sorunu devam eden bireyler için Tüp Bebek Tedavisi (IVF) mantıklı bir adım olarak dikkat çekmektedir.

IUI yönteminin sunduğu doğurganlık oranından beş kat daha yüksek bir oran sunan IVF yöntemi günümüzdeki en etkili yöntemdir. IVF ayrıca en yaygın doğurganlık tedavi yöntemidir ve yaşı ilerlemiş, fallop tüpler zarar görmüş ve erkek faktörlü kısırlık ve benzeri durumlar yaşayan kadınlar için oldukça yararlıdır.

 

Tüp Bebek yöntemi nedir?

  1. İlk olarak, güvenilir bir Üremeye yardımcı tedavi uzmanı ile tanışmanız gerekmektedir. Başka bir tedavi için uzman olmayan birine başvurmazsınız, Tüp Bebek için de uzman olmayan birine gitmeyin. Bir uzmanla tanışarak işe başladıktan sonra bir takım farklı kontrollerden ve görüşmelerden geçeceksiniz. Bu tarz bir yardım çok daha iyi sonuçlar doğurmakla birlikte her iki tarafın da hangi konumda olduğunu anlamasına yardımcı olur.
  2. Bu ilk üremeye yardımcı tedavi tanışmasını atlattıktan sonra, doğal adet döngüsünü düzenleyen ilaçları kullanmaya başlayacaksınız. İki aşamalı programın yüksek oranda başarıya ulaşmasını garanti altına aldığı için ilaç tedavisi hayatidir. Genellikle her ikiniz de, kendi kendinize uygulayabileceğiniz günlük enjeksiyonlar kullanacaksınız. Bu tarz bir tedavi yaklaşık olarak iki hafta sürmektedir.
  3. Ardından, sağlık ekibi yumurta tedariğinizin işlemin bir sonraki aşaması için uygun güçte olduğundan emin olacaktır. Bu da folikül uyarıcı hormon ya da FSH kullanımı anlamına gelmektedir. Bu, yumurtalıklarınızın yumurta üretme kapasitesinin artmasına yardımcı olur ve dölleme şansını arttırır.
  4. Bu aşamada, sıklıkla süreç analizi ve işlerin nasıl ilerlediğine dair bir değerlendirmeden geçersiniz. Bu işlem genellikle, her şeyin yolunda olduğunu garantilemek için yapılan ultrason taramalarını ve kan tahlillerini içermektedir. Ayrıca, genellikle süreci hızlandırmak için ekstra hormon enjeksiyonu da alırsınız.
  5. Sonrasında, sakin bir tedavi seansı boyunca yumurtalarınız toplanır. Bu işlem çok uzun sürmez ve şu anda göründüğünden çok daha az zararlı ya da rahatsız edicidir. Yumurtalar toplandığında, partnerin ya da laboratuvardaki donörün spermi ile birleştirilmek için hazırlanırlar. Bu işlem yapıldığında, kendi özel küvözünde döllenmelerine izin verilir.
  6. Son olarak, embriyo vücuda nakledilir.  Bu nakil işlemi kateter tüpü kullanılarak gerçekleştirilir ve bu da işlemin hızlı, acısız ve genellikle yatıştırıcı ilaç olmadan yapılmasını sağlar. Çeşitli faktörler, alınacak olan yumurta sayısını belirleyecektir. Bu sebeple, bu bölüm için kesin bir plan bulunmamaktadır. Tamamen sizin durumunuza bağlıdır.

Mucizeler Yaratın...

sizin için en uygun tedaviyi belirleme ve sizi en doğru şekilde yönlendirme arzusundadır. Bizimle iletişime geçip aile kurma hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabiliriz!

  • IVF esnasında yumurtalar hızlı bir cerrahi işlemle yumurtalıktan alınır ve laboratuvarımızda sperm ile döllenir.
  • erkek partnerden alınan meninin analizinde anormallik olması durumunda İntra-Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu adı verilen yöntemle her bir yumurtaya tek bir sperm hücresi enjekte ederek döllenme gerçekleştirilir.
  • bireysel tedavilere IVF döngüleri denmektedir ve bir döngü 2 ila 4 hafta sürmektedir. Bu süreçte anne adayının yumurtalıklarından pek çok yumurta alınır ve sperm ile döllenir
  • artık embriyo adı verilen oluşumlara dönüşen döllenmiş yumurtalar döllenme sürecinden 3 ila 5 gün sonra anne adayının rahmine yerleştirilir ya da müteakip döngüde kullanılmak üzere dondurulur
  • implantasyon öncesi embriyolar genetik uygunluk bakımından test edilebilir. PGT-A ve PGT-M testlerimiz bir IVF döngüsünde kullanılmadan önce bir embriyodaki genetik kusurları ya da kromozom kusurlarını tanımlamamıza olanak tanır.
  • PGT-A ve PGT-M testlerinin başarı oranlarını arttırdıkları, düşük oranını azalttıkları, kalıtsal özelliklerin çocuklara aktarılma olasılığını ortadan kaldırdıkları ve hamilelik için gereken süreyi azalttıkları ortaya konmuştur.

Uzmanlarımız en iyi embriyoyu seçmek ya da çocuğunuza siz veya partneriniz tarafından aktarılabilecek genetik unsurları kontrol etmek için genellikle IVF sırasında PGT-A ve PGT-M (implantasyon öncesi genetik tanı) testlerini önermektedirler.

PGS’nin yardımıyla nükseden başarısız hamileliğin ya da başarısız döllenme döngülerinin sebebini tespit edebilir, implantasyon öncesi en iyi embriyoyu seçebilir ve IVF başarı oranınızı arttırabiliriz.

 

Embriyo Gelişimi

Embriyoloji uzmanlarımız döllenme içim yumurtaları spermler ile birleştirirler. Embriyo adını alan döllenmiş yumurtalar gelişimlerinin sürdürülmesi için inkübatörlere alınırlar. İnseminasyon işleminin ardından birkaç saat sonra sperm bir yumurta döller. Embriyoloji uzmanınız döllenme olasılığının düşük olduğunu düşünürse sperm doğrudan yumurtaya aktarılabilir. Bu işleme İntrasitoplazmik Sperm İnjeksiyonu (ICSI) denmektedir.

Embriyo Seçimi

Embriyoloji ekibimiz doğru şekilde geliştiklerinden emin olmak için embriyolarınızı düzenli olarak izleyeceklerdir. Yaklaşık beş gün içerisinde bir embriyo aktif olarak bölünen pek çok hücreye dönüşmektedir. Çocuklarına genetik bir rahatsızlık aktarma riskini taşıyan bireyler ya da başarısız IVF veya düşük geçmişi olan kadınlar genetik testi (PGS veya PDG) adı verilen testi yaptırabilirler.

Embriyoloji uzmanlarımız daha sonra embriyo kalitesini değerlendirmekte ve hangi embriyoların sağlıklı olduğuna karar vermektedirler. Genetik embriyo testi (PGS – İmplantasyon Öncesi Genetik Tarama) seçim sürecinde embriyoloji uzmanlarına daha fazla bilgi sağlar. Başarılı ve sağlıklı bir hamilelik için en iyi kalitedeki embriyo seçilmektedir.

Embriyo Transferi

Tedavi kriterlerine uyan bireyler için birkaçı yerine sadece bir tane sağlıklı embriyonun transfer edilmesi süreci olarak açıklanabilecek elektif tekli embriyo transferini (eSET) öneriyoruz. Seçilen çiftlerdeki ilk tercihimiz bu yöntemdir çünkü birden fazla embriyonun aktarımı çoklu hamilelik durumu ile ilişkilidir ve sağlıklı bir hamileliğe yönelik en büyük şans tek bir çocuğa hamile olmakla doğrudan ilişkilidir.

Yumurta geri kazanımı ve döllenmeden 3 ila 5 gün sonra embriyolar rahme aktarılır. Bu işlem servikse yerleştirilen bir kateterin kullanımıyla klinik içerisinde gerçekleştirilir. Pek çok kadın işlemden sonraki gün faaliyetlerine devam edebilmektedir. Embriyonun rahim iç zarına tutunup büyümesiyle hamilelik oluşmaktadır. Kullanılmayan embriyolar gelecekte kullanılmak üzere dondurulabilir.

Transfer Sonrası

Embriyo implantasyonunun daha kolay olması adına rahim iç zarının kalınlaştırılması için embriyo transferinden sonraki 2 hafta boyunca progesteron tedavisine devam edersiniz. Transferin ardından pek çok kez kan testi uygulanır. Hamilelik doğrulanırsa plasenta hamileliğinizi destekleyecek düzeyde progesteron üretinceye kadar üç ila dört hafta boyunca progesteron tedavisine devam edersiniz. Hamilelik doğrulanamazsa doktorunuzla bir diğer IVF döngüsüne başlamayı değerlendirebilirsiniz.

Yardımcı yuvalama ve embriyo yapıştırıcısı tüm işlemlerimizde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi, ve döllenmiş yumurtaların nakli (embryo transferi) aşamalarından oluşur.